top of page
Yazarın fotoğrafıCüneyt Şekerci

Kurumsallaşma Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2022




“Çok sağlam birader, Alman malı…”

“iPhone’dan şaşmayacaksın…”

“İsviçre saati gibi, hiç şaşmaz…”

“Yeni cip almış, Land Rover…”

“Adamda Brad Bitt karizması var…”

“Kahveyi Kuru Kahveci’den aldım,…”


Günlük konuşmalarımızda bile yer alan pek çok kavram, bize “kurumsal marka” olmanın gücünü ve önemini işaret ediyor. Çünkü küçük işletmelerden ulusal yatırımlara, politik girişimlerden sanatsal üretimlere, kişilerden devletlere, kısacası en küçüğünden en büyüğüne tüm organizasyonların amacı bir “marka” haline gelmektir. Bir marka olarak hedef kitlenizin algısında olumlu bir imaj oluşturmayı becerebilirseniz, artık kolay kolay sırtınız yere gelmez.

Bir reklam ajansından da beklenen temel hizmet; bir marka değeri ve algısı oluşturabilmesidir. Bu algı ve değer elbette satış rakamlarının, pazar paylarının, kâr marjının, marka imajının yükselmesi gibi temel beklentileri beraberinde getirecektir. Ancak bir ajanstan bu hizmeti bekleyen firmaların, markaların, kurum ve kuruluşların göz önünde bulundurması gereken en önemli konu, kendilerinin kurumsal olup olmadıklarıdır.


Nedir bu kurumsallaşma?

Herkes ve her yapı kurumsal olabilir mi? Bir kurumsal kimliğe ihtiyaç duyar mı? Bu soruların yanıtı için önce kurumsallaşmayı tanımlayalım.

Kurumsallaşma; bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturması olarak tanımlanabilir.

Farklı bir bakış açısıyla kurumsallaşma, işletmenin tüm stratejik kararlarına ve faaliyetlerine yön veren vizyon, ana amacı ve üstlendiği ana görevini tanımlayan misyon, faaliyetlerini yürütürken uyacağını beyan ettiği kavramları içeren ilke ve değerler, faaliyetini yürütürken izlediği yol ve yöntemleri yansıtan politikalar ve hedeflerine ulaşmak için sürdüreceği uygulamalar açısından belirli bir niteliğe, canlılığa ve sürekliliğe sahip olmasıdır.

Kurumsallaşmanın temel amacı, firmanın (patron, yönetici, kritik personel vb.) kişilerden ve onların “kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden” bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır.

Kurumsallaşmanın temel gereklilikleri

Sunduğunuz ürün ya da hizmet kalitesi düşükse, oturmuş bir organizasyonunuz yoksa, çalışanlarınız ya da katılımcılarınız kurum kültüründen uzaksa ne yapsanız boş. Bir reklam ajansına gitmeden önce bir takım gereklilikleri yerine getirmeniz gerekmekte. Bu gereklilikleri birkaç madde ile özetlemek gerekirse;

- Yönetim ve idari standartlar: Oturmuş ve verimli bir hiyerarşik yapınızın olması, tüm B2B ve B2C ilişkilerinizin nitelikli standartarla donatılması, tüm yönetim kadrosunun aynı hedef ve bilinçle hareket ediyor olması gerekli.

- Kalite ve hizmet kalite standartlarının sağlanması: Sunduğunuz ürün ve/veya hizmetin belirli bir standartı yakalamış, bu standartların devamlılığını sağlamış ve fiyat / kalite performansıyla memnuniyet uyandırmış olması en önemli etken.

- Satış ve hizmet sonrası devamlılık: Hedef kitleyle alış verişiniz bittikten sonra da diyaloğunuzun devam etmesi, onların sizin ve ürünüz hakkındaki fikir ve önerilerinizi dinlemeniz, grekeli aksiyonları almanız size duyulan güveni ve bağlılığı arttıracaktır.

- İnsan Kaynakları yönetimi: En üstten en alta tüm çalışan kişi ve birimlerin kurumunuzu yansıttığını unutmayın, Sizin onlara kattığınız değer kadar onlarda size değer katıyorlar. Kapıda insanları karşılayan personelden insan kaynakları müdürünüze kadar herkes kurumuzun bir parçası ve onu yansıtıyor.

- Marka / Kurum bilinci ve sadakati: Sunduğunuz ürün ya da hizmetin hedef kitlede uyandırdığı memnuniyet, satış sonraki ilişkilerini, doğru bir iletişim dili ve reklam stratejisi ile ticari devamlılığı sağlamak. Her işletmenin ve kurumun rüyası.

- Finansal ve verisel güç: Hedef kitlenizde, var olan müşterilerinizde, çalışanlarınızda ve kurumsal ilişkide bulunduğunuz tüm yapılarda güvene dayalı bir ilişki kurabilmeniz, ürününüzde ya da hizmetinizde eskaza bir aksaklık olsa bile sizin bunu telafi edeceğinize duyulacak güven, kurumsallaşmanın en önemli unsuru. Ayrıca piyasa koşulları ve hedef kitle beklentilerinizi takip edebilmeniz için bir veri datası oluşturmalısınız.

- Devamlılık: Yukarıda belirtilen üretime ve sunuma bağlı unsurların, yapısal ve ekonomik koşulların, reklam ve pazarlama stratejilerinin ön görülebilir, sürekli ve uzun soluklu olması gerekli.


Şimdi bir reklam ajansı çağırabilirsiniz.

Şirketiniz ya da organizasyonunuz tüm bu gereklilikleri yerine getirebiliyorsa artık kurumsal kimlik için bir reklam ajansı ile gönül rahatlığı ile çalışabilirsiniz. Bir reklam ajansı belki bir süreliğine sizi olmadığınız gibi bir “şey” olarak sunabilir. Kısa süreli illüzyonlar yaratabilir belki. Ama bunlar, daha sonra telafisi çok daha güç ve masraflı sonuçlar doğuracaktır. Bir reklam ajansının bu konudaki temel işlevinin, kurumunuzu ya da markanızı şık gösterecek bir terzi olduğunu unutmayın. Kostüm ne kadar şık olursa olsun, o kostümü taşıyacak olan kurumunuzun kendisi!

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page